گزارش هفته 51 سال 2020

گزارش هفته ۵۱ سال ۲۰۲۰

by

سنگ آهن
هفته گذشته در بازار جهانی سنگ آهن قیمت سنگ آهن وارداتی خلوص ۶۲ درصد به روند صعودی هفته های اخیر ادامه داده رکورد جدید بالاتر از ۱۶۴ دلاری را ثبت کرد در حالی که آخر هفته قبل را در کمتر از ۱۶۰ دلار سپری کرده بود. تقاضای چینی ها بالاست و نگرانی هاز کاهش صادرات برزیل و محدود شدن عرضه استرالیا در فصل بارش های موسمی موجب شده بازار منتظر قیمت های بالاتر در سال آینده میلادی باشد. از این رو رشد قیمت، بیشتر هیجانی و تحت تاثیر جو بازار است.
در بازار صادرات ایران، آخرین قیمت سنگ آهن مگنتیت خلوص ۶۱ درصد ۱۰ دلار بالا رفته ۱۰۶.۷ دلار هر تن فوب شد و سنگ آهن هماتیت صادراتی خلوص ۶۱ درصد ایران نیز با همین میزان رشد ۱۰۴.۶ دلار هر تن فوب شد.

قراضه
بازارهای قراضه همگی با شتاب صعودی بودند. هفته گذشته در بازار واردات قراضه ترکیه قیمت رکورد جدیدی زد و متوسط قیمت قراضه سنگین ۲۰-۸۰ با ۵۰ دلار رشد به ۴۵۰ دلار هر تن سی اف آر رسید. بازار آخر هفته تحت تاثیر این شدت افزایش قیمت، به سکوت رفت ولی همچنان تا پایان سال جاری میلادی تداوم رشد قیمت پیش بینی شده است.
قراضه صادراتی سنگین کلاس ۲ ژاپن نیز ۶۰ دلار بهبود داشته به ۴۰۶ دلار هر تن فوب رسید. متوسط قیمت قراضه وارداتی سنگین در شرق آسیا نیز از ۳۹۰ دلار به ۴۵۵ دلار هر تن سی اف آر رسید. در بازار داخلی امریکا نیز قراضه خرد شده در حدود ۳۷۳ دلار هر لانگ تن ثبات نسبی داشت.

بیلت
متوسط قیمت بیلت صادراتی سی آی اس هفته گذشته در راستای رشد قیمت قراضه و محصولات فولادی تا ۲۲ دلار رشد داشته به ۵۴۵ دلار هر تن فوب رسید.
در بازار واردات جنوب شرق آسیا قیمت بیلت وارداتی از ۵۳۰ دلار به ۵۵۵ تا ۵۶۰ دلار هر تن سی اف آر رسید. در ترکیه نیز بیلت وارداتی از ۵۰۵ تا ۵۲۰ دلار به ۵۳۵ تا ۵۵۰ دلار هر تن سی اف آر افزایش داشت. بیلت صادراتی ترکیه نیز از کمتر از ۵۱۰ دلار به ۵۴۷ دلار هر تن فوب رسیده است.
همچنین به گزارش متال بولتن بیلت صادراتی ایران ۴۹۰ تا ۵۰۰ دلار هر تن فوب و مشابه هفته قبل بود.
بیلت در بازار ایران

 

قیمت شمش نزولی بود تا دوشنبه که با هیجانات وارد شده به بازار بالا رفت. علت امیدواری این بود که با بالا رفتن قیمت شمش در بازار جهانی قیمت ها در بازار ایران بالا برود ولی روی قیمت کمتر رقابت شد. تنها حجم خریدها نسبت به هفته گذشته بالا رفت و تا بیش از ۸۷ هزار تن گردید.
حجم فروش شمش در شهریور ماه با رکورد ۴۳۶۳۰۰ تن بالاترین حجم فروش را داشته در حالیکه در آبان ماه به ۲۲۵۱۰۰ تن رسیده البته در آذرماه فروش بالا رفته و به ۳۳۴۵۱۴ تن رسیده است.

مقاطع
آخرین قیمت میلگرد صادراتی سی آی اس هفته گذشته با ۶۰ دلار رشد به ۶۰۵ دلار هر تن فوب افزایش داشت. در ترکیه در بازار صادرات قیمت میلگرد تا ۲۰ دلار رشد داشته ۶۲۰ دلار هر تن فوب ثبت شد.
در جنوب شرق آسیا نیز میلگرد وارداتی تا ۶۰ دلار رشد داشته ۵۸۵ دلار هر تن سی اف آر شنیده شد. در چین قیمت میلگرد صادراتی با ۲۲ دلار بهبود به ۵۶۷ دلار هر تن فوب رسید.
همچنین در بازار داخلی اروپا میلگرد ۵۳۵ یورو هر تن درب کارخانه ثبت شد که تا ۲۵ یورو رشد داشت. در بازار امریکا نیز میلگرد از ۶۲۵ دلار به ۶۹۳ دلار هر شورت تن درب کارخانه بهبود داشت.
مقاطع در بازار ایران

قیمت میلگرد ثابت ماند و تغییر جدی نداشت، در بازار تقاضا نیست و مساله کنترل دولت و سردرگمی از سیاست دولت باعث توقف تجار شده است.
در آبان ماه ۶۶۹۶۸ تن میلگرد در بورس فروخته شده که پائین ترین حجم معامله بوده ولی در آذر ماه به ۲۱۷۲۷۶ تن رسیده علت آن افزایش قیمت پلکانی در بورس است که ریشه در افزایش صادرات و قیمت شمش دارد.

تیرآهن مشابه میلگرد بازار آرامی داشت. موجودی انبارها جوابگوی تقاضای قطره ای بازار هست. علیرغم تحویل نزدیک به ۴ ماهه ذوب آهن بازار واکنش جدی به افزایش قیمت پایه در بورس نداشت.
مهرماه ۸۱۶۸۶ تن تیرآهن در بورس معامله شده که بالاترین رقم ماهانه را دارد ولی در آبان ماه به ۲۰۹۶۶ تن کاهش یافت.

ورق
ورق گرم صادراتی سی آی اس در هفته ای که گذشت از ۶۴۵ دلار به ۶۷۵ تا ۷۰۰ دلار هر تن فوب رشد داشت. در ترکیه ورق گرم وارداتی از ۶۶۵ دلار به ۶۷۰ تا ۷۰۰ دلار هر تن سی اف آر بهبود داشت.
متوسط قیمت ورق گرم صادراتی چین ۲۱ دلار بالا رفته ۶۴۲ دلار هر تن فوب شد. ورق گرم وارداتی در جنوب شرق آسیا نیز از ۶۲۶ دلار به ۶۵۰ دلار هر تن سی اف آر رسید.
در بازار داخلی اروپا ورق گرم ۵۸ یورو رشد داشته ۶۵۹ یورو هر تن درب کارخانه شد. در بازار امریکا نیز ورق گرم با ۵۰ دلار رشد ۹۵۰ دلار هر شورت تن درب کارخانه ثبت شد.
همچنین هفته گذشته اسلب صادراتی ایران از ۵۰۰ تا ۵۱۰ دلار به ۵۳۷ تا ۵۳۸ دلار هر تن فوب رسید در حالی که اسلب سی آی اس از ۵۷۵ دلار به ۶۲۰ تا ۶۲۵ دلار هر تن فوب رسید.

ورق در بازار ایران

ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر روز شنبه ۲۱۰۰۰۰ ریال بود و تا آخر هفته به ۲۱۶۰۰۰ ریال رسید. کم شدن سهمیه عرضه شده از طرف فولاد مبارکه باعث استحکام بازار و بهبود قیمت شده است. ولی موجودی انبارها چشم گیر نیست بخصوص در مورد ورق های با ضخامت زیر ۶ میلیمتر .
ورق گرم در خرداد ماه بالاترین رکورد فروش را زده که ۴۷۴۲۹۷ تن بوده است ولی آبان ماه حداقل فروش را داشته که ۱۵۴۰۰۰ تن می باشد بنابراین روند محدودیت عرضه این کالا با توجه به اوج گرفتن قیمت و حجم صادرات شدت خواهد گرفت.

ورق اکسین روند رو به رشدی داشت هدایت و کنترل قیمت از طرف کارخانه بسیار قوی است. همین طور ورق های کاویان که با دقت و آرامش به بازار عرضه می شود باعث نوعی اطمینان خاطر برای دست اندرکاران شده است.

 

ورق سرد با تقاضای بسیار محدودی روبروست به همین دلیل نوسان قیمت جدی نداشت.
ورق سرد در مهرماه ۱۰۰۳۶۸ تن در بورس فروخته شده ولی در آذرماه ۱۱۲۰۰۰ تن . بالا رفتن قیمت ورق سرد در بازار جهانی بهترین انگیزه برای جایگزینی صادرات به جای عرضه در بازار داخلی است.

 

ورق گالوانیزه با توجه به محدودیت تقاضا تقریباً ثابت ماند.

تحلیل هفته :
در بازارهای خارجی قیمت سنگ آهن رو به بالاست و در حال رد کردن ۱۶۰ دلار است شمش در حال نزدیک شدن به ۶۰۰ دلار و ورق گرم به ۷۰۰ دلار رسیده است. ما در شرایطی هستیم که دولت باید حجم بزرگی از بدهی هایش را تا پایان سال بپردازد و از طرف دیگر به علت کرونا درآمدهایش کم شده و سوبسیدها را باید بالا ببرد در نتیجه بازار داخل را با تمام قدرت کنترل می کند و صادرات را تشویق . با این برنامه جزئیات اجرای شیوه نامه وزارت صمت چهارشنبه اعلام شد اما معنای آن خارج شدن سرمایه های بخش بازرگانی از فولاد است. از طرف دیگر برای کنترل قیمت ها همه معاملات را مشروط به ثبت در سامانه تجارت نموده است که یک روش پوسیده است و جواب نخواهد داد. در هر حال خود دولت می داند این ترفندها نمی تواند پایدار باشد چون بخش عمده ای از کارخانه های کوچک چه در بخش ذوب یا نورد متوقف خواهند شد. حتی تکلیف کارخانه هایی مثل اکسین یا کاویان نیز سردرگم می مانند. آنچنان که در هفته های قبل گفته شد کارخانه هائی که صادرات دارند باقی می مانند و کارخانه های دیگر که متکی به بازار داخل هستند متوقف خواهند شد. روند افزایش قیمت فولاد در دنیا باعث می شود تا بسیاری از محصولات صنعتی مثل لوازم خانگی ما هم صادر شود. به زودی شاهد خواهیم بود که عرضه کل کاهش می یابد و تورم به شدت بالا خواهد رفت. یک نکته که در هفته گذشته عنوان شد مساله سامانه تجارت و ثبت تمام معاملات در این سامانه است. اگر این سامانه به سیستم بانکی جوش بخورد تمام فعل و انفعالات اقتصادی کشور در این سامانه ضبط خواهد. حتماً مسئولان کشور در مورد صیانت از این اطلاعات و احتمال هک شدن آن تدابیر لازم را اندیشیده اند اما آنچه جلب توجه می کند اینست که اطلاعاتی مثل واردات صادرات ثبت سفارش ها که در هر کشوری اعلام آنها جزء وظایف بخش دولتی است هیچ خبری نیست. آنچه واضح است اینکه مسایل اقتصادی امروز دیگر ریشه در بعد اقتصادی ندارد و باید آن را در سیاست جستجو کرد.

بازار جهان: م. تابان شمال
بازار ایران: م.چیت ساز
پایگاه خبری فولاد ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *